Безбедност Нашите безбедносни совети

eForex> Безбедност>

E_Banking_Sicherheit_forex_Arena

 • Користете анти - Malware софтвер

Anti-Malware софтвер ве штити против spyware и други несакан софтвер кој може да ја намали ефикасноста на вашиот компјутер и компромис доверливи податоци. Имајќи редовно ажурирани анти-malware софтвер е од витално значење за зачувување на ефикасноста на системот и долговечноста, како и чување на вашите податоци далеку од љубопитните очи.

 • Безбедна вашата интернет конекција со користење на (заштитен ѕид) firewall

Firewall е апликација која го заштитува вашиот компјутер против хакерите од трети лица мрежа, како што се на интернет. Тој го надгледува сообраќајот, филтрирање на податоците текови кои минуваат помеѓу вашиот компјутер и мрежи. Затоа само овластени комуникација може да ја премине огнениот ѕид и да го внесете вашиот компјутер, а сите други се автоматски блокирана.

 • Зајакнување на безбедноста на вашата лозинка

Лозинката што ќе ја изберете е на првата линија на одбрана против неавторизиран пристап на вашиот онлајн услуги. За да се зачува квалитетот и сигурноста на лозинката, ве молиме да ги почитува следните точки:

 • Не користете лични информации кои би можело да биде лесно да се погоди (име, датум на раѓање, број на телефон, итн).
 • Не користете речник зборови.
 • Не користете ја истата лозинка за различни веб страници или апликации.
 • Редовно ја смените вашата лозинка
 • Што е најважно, не кажајте на никого вашата лозинка!
 • Не чувајте вашата лозинка не/енткриптирана во вашиот компјутер

                                                                                                                                                                                             

Вашата лозинка мора да биде најмалку од 8 карактери, составен од големи букви, мали букви и броеви. Можете да ги користите апликацијата лозинка за управување за да безбедно да генерирате лозинка кои ќе биде составен од неколку десетици ликови, без да се сеќаваате на нив.

Ова ќе ви овозможи да се создадат различни безбедни лозинки за секоја од услугите кои не бараат аутентична проверка.

 • Заштитете се себе си против фишинг E-Mail пораки

Дали некогаш сте добиле пораки во кои испраќачот тврди дека е банка, на пример, и ви бара да ја испратите вашето корисничко име или лозинка во детали или да кликнете на линкот на друг веб-сајт со барање да ги внесете вашите детали? Ако е така, може да имате веќе искуство со она што се нарекува "фишинг". Терминот е контракција на зборовите "phreaking" (телефон хакирање) и фишинг "риболов". Овие пораки често се изнесаат за да се чини дека се е испратени од вашата банка или друга организација (интернет сервис провајдер, владина агенција, итн). Како да се заштитите? Арена Swissquote банка ЛТД.и, како и секоја друга реномирана банкарско основање, никогаш нема да побара од вас да комуницираат вашите лични Пријави информации, корисничко име или лозинка преку е-маил. Вие ќе бидете информирани за сите големи промени со писмо или телефон. Избришите го внесувачот на такви Е-поста веднаш и над сите не отворај било кои прикачувања.

Проверете дали користите најновата верзија на вашиот интернет пребарувач. Повеќето прелистувачи имаат вградено во заштитата против фишинг и да ви извести ако отворите злоупотребени прикачувања.

Никогаш не комуницирајте вашите логин информации на трети страни!

FxАrena Swissquote никогаш нема да ве праша за чувствителни информации, како лозинки или лични информации преку е-маил.

 • Зачувување на доверливоста на вашите податоци при користење отворено - Acces интернет конекција

Превземе мерки при користење на заеднички или отворен пристап компјутер (интернет кафе, хотелско лоби, итн). Секогаш се одјавите од вашата сесија користејќи ги копчињата или хиперлинкови нудат и да го затворите прелистувачот. Ние, исто така, ве советуваме да го исчистите вашиот прелистувач историја и кешот и да го избришете привремени датотеки. (clear your browser history and cache and delete temporary files).

Исто така, бидете внимателни при користење на WiFi hotspot (аеродром, хотели, ресторани, итн). Користете firewall и влезете во вашиот онлајн услуги преку користење на безбедни протоколи како SSL (https).

Melani - Центар за извештаи и анализи на информации за осигурување
Вирусот, worms, тројански коњи, spyware, итн - скоро сите компјутерски корисници сега се изложени на ризик од малициозен софтвер. Melani, известување и анализа Центар за информации за осигурување, ве информира за опасностите и превентивните мерки
www.melani.admin.ch